Malina

/ februar 21, 2019/ Aktuelno

(Rubus ideaus L.)

Plod maline je sočno i aromatično jagodičasto voće koje osvježava. Crvene je boje, veoma je mekana, bobice reaguju na pritisak i lako se kvare. Količina od 100 g ima 26 kalorija, a sadrži 0,9 g proteina i 5,5 g ugljenih hidrata, bez masti. Maline spadaju u najzdravije namirnice. Imaju obilje antioksidanasa (10 puta više nego paradajz, nekoliko puta više nego brokoli i kivi).

Bobice sadrže oko 80% soka koji ima oko 2% jabučne i limunske kiseline, malo mravlje kiseline, voćnog šecera, mineralne materije (najviše gvožda), vitamine (C i E), tannin i pektin. Malina ima najveću vrednost kao sirova, a koristi se sušena i zamrznuta. Važna je za izradu sirupa, sokova, želea i kandiranog voća. Sok maline ima harmonicni sjedinjen stepen kiselosti, mineralne sastojke i koloidnu strukturu, kao ni jedan drugi voćni sok. Pripisuju joj se dijetetska i ljekovita svojstva. Mogu je koristiti i dijabetičari. Od malinovog sirupa, sa dodatkom dvostruke količine vinskog sirćeta, priprema se malinovo sirće, prijatne arome i boje. Malini se pripisuje afrodizijačko dejstvo.

Ljekovita svojstva su: vitamini utiču na upale, jačaju imuni sistem i krvotok. Gvožde učestvuje u izgradnji krvi. Pektin otvara apetit, poboljšava varenje, utice na pražnjenje creva i žučnih puteva.

Podeli